Followers

Wednesday, August 17, 2011

Pulut Lepa / Pulut Panggang


HARI ini SC ingin berkongsi dengan korang semua sejenis kuih yang mungkin juga diminati ramai terutamanya orang Kelantan dan Terengganu. Kuih ini dikenali dengan nama Pulut Lepa, ia juga kadang-kadang dikenali dengan nama Pulut Panggang.

SC memang suka makan Pulut Lepa a.k.a Pulut Panggang ini, memang bestlah orang kata sehingga menjilat jari. SC tak tahulah pulak korang camner, tapi kalau korang belum cuba eloklah korang cuba pasti korang tak akan menyesal....

Bercakap pasal Pulut Lepa SC rasa adalah elok untuk SC kongsikan Resepi untuk membuat Pulut Lepa ini khas untuk pembaca setia blog Sembang Cerita. Bagi mereka-mereka yang nak resepi Pulut Lepa boleh lah dapatkan di bawah ini:

Resipi Pulut Lepa/Pulut Panggang

Bahan:
300 g pulut, direndam semalaman
125 ml santan (dari 1 kelapa)
sedikit garam
10-12 daun pisang (18x18 cm), dilayur
20-24 batang lidi (pencucuk)

Bahan Inti:
400 g ikan kembung, direbus, ambil isi & tumbuk
4 biji bawang merah, dicincang halus
½ kelapa parut putih
200 ml santan (1/2 kelapa)
1/2 kpg asam gelugur (kecil)
½ camt serbuk lada hitam
½ camt gula
sedikit garam

Cara-cara:
1. Jerang pulut, santan dan garam di dalam periuk tidak melekat.
2. Pastikan api perlahan dan kacau sekali-sekala hingga kering.
3. Tutup periuk, perlahankan ke tahap minima dan masak 10 min lagi.
4. Bila pulut masak, gemburkan dengan garfu (boleh kukus pulut, jika mahu).
5. Ambik pulut sket, uli panjang cam kopok lekor
6. Then tekan sampai nipis dan masukkan inti dia kat tengah
7. Tutup balik cantik-cantik. Pastu bungkus ngan daun pisang

Untuk inti:
Kacau semua bahan di dalam kuali hingga agak kekeringan (masih lembab sedikit). Angkat dan biar sejuk. Jika tidak suka masam, tidak perlu memasukkan asam gelugur



SC: Pulut Lepa memang best rugi kalau korang tak try....apa tunggu lagi trylah sekarang...

No comments:

Post a Comment